Ćwierć do zboża
Numer inwentarzowy | Czas powstania | Wymiary w cm. |
---|---|---|
IPRM/ETN/26 | XX w. |
|
Opis |
Naczynie w kształcie walca, lekko zwężającego się ku górze.
Zrobione z desek, spiętych dwiema obręczami na dole i na górze. Dwie deski są bardziej wystające ponad krawędź górną pojemnika (równomiernie po obu stronach ćwierci) – służyły jako uchwyty. Ćwierć posiada drewnianą pokrywkę. |
Historia obiektu |
Ofiarował – Ryszard Pyda z Franciszkowa.
Ćwierć to naczynie służące dawniej do mierzenia objętości ciał sypkich (zboża). Pojemność ćwierci wynosiła czwartą część korca (około 30 litrów). Ćwierć była zwykle wykonana z klepek dębowych i okuta obręczami stalowymi. Rzemieślnikiem wykonującym ćwierci był bednarz. Źródło: wikipedia |
Stan zachowania: |
bardzo dobry |
Opis dźwiękowy: |
brak |
Licencja: |
Licencja CC BY 3.0 Polska |