Niecka do chleba (1)

Numer inwentarzowy Czas powstania Wymiary w cm.
IPRM/ETN/134 I poł. XX w.
  • Wysokość: –
  • Szerokość: 43
  • Głębokość/długość: 15/89

Opis

Naczynie drewniane, wydrążone półkoliście w jednym kawałku drewna, podłużne. Końce naczynia służą za uchwyty.

Pęknięte dno, całość wyraźnie zniszczona przez korniki.

Historia obiektu

 

 

Ofiarował Wacław Motyl z Krępca.

Niecka (potocznie niecki) – naczynie drewniane powszechnie (głównie na wsi) używane w domach w XIX /XX wieku. Wydrążone półkolisto w jednym kawałku drewna, podłużne, niezbyt głębokie, o różnorodnym zastosowaniu: do wyrabiania ciasta, kąpania dzieci, zbierania mąki podczas mielenia w żarnach itp.

Były to naczynia dłubane w drewnie o różnych formach. Czasem zbijano je z desek. Zaczyniano w nich chleb.

Dzień przed wypiekami do niecki była wsypywana mąka żytnia na chleb aby się porządnie zagrzała w chałupie. Na drugi dzień mąka była przesypywana do dzieży. Tak samo robiono z mąką pszenną na placki i w niecce wyrabiano ciasto.

Źródło: Moszyński K. – Kultura ludowa Słowian. cz 1. 1929 r., Broszura „Wiejskie przetwórstwo” wykonana pod kierunkiem p. E. Gajownik, 2012 r.

Stan zachowania:

średni

Opis dźwiękowy:

brak

Licencja:

ccLicencja CC BY 3.0 Polska