Niecka do chleba (5)
Numer inwentarzowy | Czas powstania | Wymiary w cm. |
---|---|---|
IPRM/ETN/138 | I poł. XX w. |
|
Opis |
Naczynie drewniane, wydrążone półkoliście w jednym kawałku drewna, podłużne. Końce naczynia służą za uchwyty. |
Historia obiektu |
Niecka (potocznie niecki) – naczynie drewniane powszechnie (głównie na wsi) używane w domach w XIX /XX wieku. Wydrążone półkolisto w jednym kawałku drewna, podłużne, niezbyt głębokie, o różnorodnym zastosowaniu: do wyrabiania ciasta, kąpania dzieci, zbierania mąki podczas mielenia w żarnach itp.
Były to naczynia dłubane w drewnie o różnych formach. Czasem zbijano je z desek. Zaczyniano w nich chleb. Dzień przed wypiekami do niecki była wsypywana mąka żytnia na chleb aby się porządnie zagrzała w chałupie. Na drugi dzień mąka była przesypywana do dzieży. Tak samo robiono z mąką pszenną na placki i w niecce wyrabiano ciasto. Źródło: Moszyński K. – Kultura ludowa Słowian. cz 1. 1929 r., Broszura „Wiejskie przetwórstwo” wykonana pod kierunkiem p. E. Gajownik, 2012 r. |
Stan zachowania: |
dobry |
Opis dźwiękowy: |
brak |
Licencja: |
Licencja CC BY 3.0 Polska |