Waga (2)

Numer inwentarzowy Czas powstania Wymiary w cm.
IPRM/ETN/203 I poł. XX w.
  • Wysokość: 29
  • Szerokość: 17
  • Głębokość/długość: 7

Opis

Zabytkowa, unikatowa waga kuchenna, przedwojenna, symbol z tyłu  – 526 A.

Historia     obiektu

Waga – przyrząd do wyznaczania masy ciał na zasadzie równoważenia sił lub wykorzystania zjawisk fizycznych. W prostej wadze szalkowej jedną z sił jest ciężar ciała mierzonej masie, drugą – ciężar odważników lub inna wyskalowana siła.

Z uwagi na konstrukcję rozróżnia się m.in. wagi dźwigniowe, sprężynowe, elektryczne, elektroniczne.

Konstrukcja i dokładność pomiaru masy jest zależna od przeznaczenia wagi. Do najczęściej spotykanych można zaliczyć:

  • wagę kuchenną – umożliwia pomiar masy danego produktu z uwzględnieniem masy opakowania –tary
  • wagę sklepową – w wersji elektronicznej umożliwia ona równoczesne określenie kosztu ważonego towaru, często jest sprzężona z kasą fiskalną, tego rodzaju wagi podlegają kontroli prawnej ze względu na ochronę praw konsumenta
  • wagę sprężynową– np. wędkarską
  • wagę samochodową– często montowaną w jezdni, do ważenia pojazdów, określania nacisku na oś
  • wagę laboratoryjną
  • wagi przemysłowe – często automatyczne wagi elektroniczne stosowane przy dozowaniu i pomiarze produktów masowych
  • wagę osobową – stosowaną do kontroli ciężaru ciała osób (np. w celach medycznych, sportowych).

Jednymi z pierwszych wag, znanych już w starożytności, były wagi szalkowe. W 1945 roku szwajcarski wynalazca dr Erhard Mettler skonstruował pierwszą wagę jednoszalkową.

Waga w starożytnej Grecji miała wiele znaczeń. Oznaczała między innymi bezstronność w osądach, wagę cudzego grzechu oraz w wypadku sądzenia dwóch osób kto jest winny. Szala przechylała się po stronie winnego co świadczyło o jego większej winie w danym występku.

Źródło: wikipedia

Stan zachowania:

średni

Opis dźwiękowy:

brak

Licencja:

ccLicencja CC BY 3.0 Polska